Hipnoza clinica ericksoniana

Istoria – despre programul de hipnopsihoterapie

Istoria 

Incepand cu 1 martie 1998, am lucrat in evaluare si selectie psihologica, in armata, la Centrul Militar Zonal/Judetean Constanta. In iulie 1999, cu acordul si la ordinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes (acum general), mi s-au creat toate conditiile necesare pentru a practica Antrenamentul autogen Schultz, cu cei care erau interesati sa invete o tehnica de relaxare celebra pentru a se elibera de stres si a se simti “absolut minunat”. Am lucrat cu grup de 10 persoane obtinand transa profunda, cu toti indicatorii transei, chiar din prima sedinta.

Antrenamentul autogen Schultz l-am  efectuat pe structura unei sedinte de hipnopsihoterapie, cu mici scenarii psihoterapeutice si sugestii directe centrate pe obiectiv si am continuat sa-l practic apoi, ca hobby, pana in anul 2007, obtinand rezultate foarte bune. Intre 2007-2013, dupa ce am intrat la cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana, am schimbat structura sedintelor de “pregatire”, am introdus testele de sugestibilitate, tehnicile de inductie a transei, scenarii psihoterapeutice lungi (rezultate din diferite combinari si adaptari ale scenariilor din literatura de specialitate), sugestii directe si indirecte centrate pe obiectiv, diferite tehnici din programarea neuro-lingvistica, din terapia cognitiv-comportamentala si terapia ericksoniana. La inceput (timp de 5 ani), am discutat foarte mult cu oamenii (ce simt, ce informatii le-au venit in transa, ce shimbari au aparut in viata lor, etc., etc.) si, cu ajutorul informatiilor primite de la ei, pe 10 februarie 2013 am scris primul protocol complet al programului de hipnopsihoterapie. Acest program s-a dezvoltat in permanenta si acum este foarte complex, interesant si foarte eficient.

In martie-aprilie 2013, fiul meu, Victor Adian Gavrilov, a experimentat personal acest program de hipnopsihoterapie (ciclul I+ciclul II), din curiozitate (a fost “clientul” meu), si pentru ca i-a placut, s-a inscris in iunie 2013, la Facultatea de Psihologie (Univ. Andrei Shaguna). In al 3-lea an de facultate a inceput si cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu).In perioada 2014-2015, a repetat gratuit sedintele de hipnoterapie din cadrul programului cu acei clienti ai mei care au dorit acest lucru. Astfel a putut sa descrie structura programului de hipnopsihoterapie (doar ciclul I al terapiei) in lucrarea lui de licenta. Si-a deschis apoi cabinet de psihologie si a inceput sa lucreze cu acest program, adaptandu-l in maniera proprie, atat siesi cat si clientilor lui. A descris acest lucru (ce face si ce spune terapeutul in fiecare sedinta, din cele 13 sedinte ale ciclului I) in lucrarea lui de  disertatie pe care a sustinut-o, in anul 2018, la finalizarea studiilor de masterat (“Psihologie clinica, evaluare si interventie terapeutica”-Univ. Andrei Shaguna). Cele doua lucrari sunt complementare. In acest moment exista doua variante ale programului de hipnopsihoterapie, a mea si a lui, intrucat fiecare dintre noi a dezvoltat programul din 2015, in felul in care a considerat de cuviinta.Programul poate fi aplicat atat la nivel de tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (pentru psihologii clinicieni si pentru acei hipnopsihoterapeutii care nu au o abilitate dezvoltata de a induce transe profunde – “relaxoterapia”, “mica hipnoza”) cat si ca hipnopsihoterapie (“pregatire” pentru hipnoza, teste de sugestibilitate, inductii hipnotice directe si indirecte, conceptualizarea cazurilor, discutii preliminare adecvate si adaptate- pentru psihologii care au specializare in hipnopsihoterapie si care, totodata, pot sa induca transe profunde, extrem de eficiente: “marea hipnoza”).

Atat eu cat si fiul meu lucram cu acest program de hipnopsihoterapie la nivel de transe profunde (“marea hipnoza”= psihoterapie in “somn hipnotic”).

Fond muzical pentru lucrul individual cu tehnicile de relaxare si imagerie dirijata:

Comments are closed.

Sună acum 0770 241 591